Commissioned when Madeleine Ponsonby, Countess of Bessborough decided to move her London Gallery to her family home, this sculpture and art gallery links the main house and the orangery along an existing garden wall. It was conceived as a seamless connection not only between these two buildings but also between inside and out, allowing a clear dialogue between garden sculpture and gallery sculpture.
The pavilion roof is intended to float over the long gallery space, the roof structure being supported by the original rear wall and structural columns concealed within the two oak doors of the glass fa├žade. The roof is a traditional plywood and joist structure, supported on zig zag profile steel beams, and the whole clad in aluminium.
The project was awarded the RIBA Stephen Lawrence Award, as well as AIA, Civic Trust, RFAC building of the year and Aluminium Commendations.
Developer/Client: Lady Bessborough
Main Contractor: Martin Price
Environmental Engineer: Fulcrum Consulting
Architect: Stephen Marshall Architects
View, print, buy and download all the images from this project in the image-library

More projects:

Back to Top/Menu